Franken en Saksen


Franken en Saksen
De Saksen waren de grootste tegenstanders van Karel de Grote. Zij geloofden niet zoals Karel de Grote in één god, maar in meerdere goden. De Saksen plunderden veel dorpen. Hierdoor besloot Karel de Grote de Saksen aan te vallen. De vader van Karel de Grote was Pippijn. Hij was de koning van de Franken. Het rijk van de Franken was een machtig koninkrijk in Europa.

Stel je eens voor dat jij een iemand zou zijn van het volk van de Franken of de Saksen. Je leven zou dan veel minder veilig zijn dan dat het nu is. Er was altijd de kans op een aanval van het andere volk. Het was hierdoor natuurlijk wel een spannende tijd. Om meer over deze tijd te weten te komen staan hieronder vragen. Na het maken van deze vragen weet je waarom de Franken en de Saksen niet elkaars vrienden waren en weet je ook hoe het met de Franken en de Saksen is afgelopen

Opdrachten

Opdrachten voor iedereen:

Maak alle onderstaande vragen.

 1. Schrijf op waar je aan denkt bij het onderwerp Franken en Saksen.
Gebruik voor het beantwoorden van de onderstaande vragen de links met informatie over de Franken en Saksen.

 1. In welk Europese land zie je nu nog de naam van de Franken terug?
 2. Wat voor geloof hadden de Franken? en welk geloof hadden de Saksen.

De Franken wilden dat andere mensen ook in hun God zouden geloven.

 1. Noem de naam van een bekende zendeling uit het rijk van de Franken en zoek belangrijke informatie uit het leven van deze zendeling op.
De Saksen woonden aan de kust. Ze waren dan ook vaak op zee te vinden. De Saksen hadden geen koning maar als er problemen waren wezen ze een leider aan.

 1. Wie is lange tijd de leider van de Saksen geweest?
 2. Waarom vielen de Franken en de Saksen elkaars land vaak aan?
 3. Hoe lang duurde het voordat de Franken de Saksen hadden verslagen?
 4. Noem drie goden waarin de Saksen geloofden.
keuze opdrachten
Kies een van deze opdrachten uit die je wilt gaan uitwerken. Gebruik hiervoor wat je hebt geleerd bij het beantwoorden van de bovenstaande vragen.

 • Bij welk volk zou jij liever willen horen. Bij de Franken of bij de Saksen. Schrijf een meningtekst waarin jij andere mensen duidelijk maakt waarom je liever een Frank of een Saks zou willen zijn.
 • Maak een schilderij over het leven van de Franken en de Saksen in de Middeleeuwen. Zorg ervoor dat een aantal belangrijke punten van deze tijd te herkennen zijn op het schilderij.
 • Maak een powerpoint over het leven van de Saksen en de Franken. Laat de belangrijkste punten weer terugkomen in de powerpoint.
 • Schrijf een gedicht of rijm over het leven van de Franken en de Saksen.

Filmpjes over Franken en Saksen


Links met informatie over Franken en Saksen
Geen opmerkingen:

Een reactie posten