Vikingen


Vikingen
De Vikingen leefden in de periode: 800-1000 jaar na Christus. De Vikingen werden ook wel Noormannen genoemd. Vikingen kwamen aan het begin vooral naar andere landen toe om handel te drijven, maar later gingen de Vikingen ook plunderen. Vikingen waren veel op zee.Stel je eens voor dat je ook in de tijd van Middeleeuwen zou leven en dat je een Viking zou zijn. Je leven zou er dan heel anders uitzien dan het leven dat wij nu kennen. Er was geen televisie en geen computer. Er was geen supermarkt en daarom gingen de mensen zelf op jacht voor eten. Om goed te weten te komen hoe het leven in deze tijd was staan hieronder een aantal opdrachten. Na het maken van de opdrachten weet je precies hoe jou leven als Viking er uit zou hebben gezien.

Opdrachten
Opdrachten voor iedereen:

Maak alle onderstaande vragen.

 1. Schrijf op waar je aan denkt bij het onderwerp Vikingen.
Gebruik voor het beantwoorden van de volgende vragen de links met informatie over Vikingen.

 1. Vikingen kwamen vaak om handel te drijven, maar later ook om te plunderen. Vikingen kregen daardoor geen goede naam. Welke belangrijke handelsstad hebben de Vikingen in Nederland veroverd en geplunderd?
 2. Hoe heet deze stad nu?
 3. Vikingen werden ook wel ontdekkingsreizigers genoemd. Columbus kwam in 1492 voor het eerst in Amerika. De Vikingen waren daar al eerder geweest. Welke Viking was dat en wanneer?
 4. Bekijk de links met filmpjes over de Vikingen. Schrijf per filmpje in een paar zinnen de belangrijkste dingen op die je in de filmpjes hebt gezien.
Vikingen leefden in een tijd waarin nog niet veel geschreven werd. De meeste mensen brachten berichten over door met elkaar te praten. Alles werd van moeder op dochter doorverteld en van vader op zoon van opa op kleinzoon enzovoort. De Vikingen gebruikten toch wel een soort van schrift.


 1. Hoe heet het schrift van de Vikingen?
 2. Wanneer werd dit schrift afgeschaft?
 3. Maak je naam in Runenteken. Bekijk hiervoor eerst de link onder aan deze pagina.
Vikingen waren veel op zee te vinden. Ze hadden dan ook goede schepen nodig.

 1. Hoe heten de schepen van Vikingen?
 2. Waar kwam de naam van deze schepen vandaan?

keuze opdrachten
Kies één opdracht uit die je wilt gaan uitwerken. Bekijk voordat je aan de slag gaat onderstaande links eerst goed, zodat je weet hoe het leven van een Viking er uit zag.


 • Maak een songtekst voor een lied over Vikingen.
 • Maak een toneelstuk over Vikingen. Als je voor deze opdracht kiest zorg er dan voor dat je een groepje van minimaal vier kinderen hebt die dit samen met jou willen doen.
 • Maak een tekening over de Vikingen waar de kenmerken van Vikingen goed op terug te vinden zijn. Knip deze tekening in stukjes en maak er een puzzel van.
 • Schrijf een verhaal over het leven van de Vikingen. Zorg ervoor dat je de belangrijkste dingen over de Vikingen in je verhaal beschrijft.Filmpjes over de VikingenBekijk het filmpje over Wicky de Viking als je tijd over hebt.

Links met informatie over Vikingen
Geen opmerkingen:

Een reactie posten